Facebook

Urządzanie kuchni. Jak zagospodarować przestrzeń w kuchni?

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Kuchnię warto zaplanować zgodnie z układem trójkąta roboczego. Poprawia to komfort użytkowania pomieszczenia, organizację miejsca, ułatwia utrzymanie porządku i skraca czas pracy. 

 

Przestrzeń w kuchni może być zaplanowana zgodnie z układem trójkąta roboczego i podzielona na strefy: przechowywania i zapasów, zmywania i przygotowywania produktów oraz gotowania i pieczenia. W pomieszczeniach o małym metrażu warto wykorzystać wszelkie wnęki oraz skosy i zagospodarować ich przestrzeń na szafki wykonane pod wymiar. Zyskuje się w ten sposób więcej miejsca do przechowywania przedmiotów i sprzętów. 

O czym warto pamiętać, urządzając kuchnię?

Kuchnia to najważniejsze miejsce w każdym domu, dlatego powinna być wygodna i funkcjonalnie urządzona. Aranżacja pomieszczenia na parterze jest kwestią mniej problematyczną niż urządzanie go na poddaszu, gdzie dominują skosy oraz wnęki na okna dachowe. Jeżeli kuchnia planowana jest na piętrze, warto zaprojektować ją już na etapie budowy domu i konstrukcji dachu. Dzięki temu można wybrać materiały budowlane, które będą uniwersalne i sprawdzą się w pomieszczeniach bardziej narażonych na wilgoć. Przykładem może być wełna mineralna do poddaszy URSA XPS, która ma wszechstronne zastosowanie, jest odporna na wodę i ściskanie. 

Trójkąt roboczy w kuchni i podział na strefy 

Zagospodarowanie kuchni ułatwia projektowanie przestrzeni według układu trójkąta roboczego. Każdemu z wierzchołków trójkąta odpowiadają trzy główne elementy wyposażenia, czyli: lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka bądź płyta kuchenna. Zachowując taki system, wszystkie niezbędne przedmioty będą ustawione blisko siebie. Poprawi to komfort pracy podczas przyrządzania potraw. Zalecane odległości pomiędzy poszczególnymi strefami w trójkącie ergonomicznym to:

 

Układ trójkąta w kuchni ułatwia też podzielenie pomieszczenia na konkretne strefy, które poprawiają organizację pracy i pomagają utrzymać porządek w szafkach. Przestrzeń wokół lodówki to strefa zapasów i przechowywania. Miejsce zmywania oraz przygotowywania produktów to okolica zlewozmywaka i zmywarki. Ostatnią częścią jest strefa gotowania i pieczenia ulokowana przy kuchence bądź płycie kuchennej i piekarniku. 

Kuchenna zabudowa mebli sięgająca sufitu

Rozwiązaniem, które pozwala dobrze wykorzystać przestrzeń w kuchni, jest zabudowa kuchenna do sufitu. To dobry sposób na wykorzystanie miejsca do przechowywania. Taka aranżacja ułatwia też utrzymać czystość. Decydując się bowiem na klasyczne szafki wiszące, które nie sięgają sklepienia, trzeba liczyć się z tym, że na ich górnej ścianie po zewnętrznej stronie będą gromadzić się trudne do usunięcia zanieczyszczenia i tłusty osad.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jakie właściwości mają szyby przeciwsłoneczne?

Duża dostępność naturalnego światła dziennego w pomieszczeniu jest zjawiskiem pożądanym, natomiast przenikanie do budynku dużej ilości energii słonecznej nie zawsze...

Zamknij